CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, December 7, 2012

dah selamat sampai..

Assalamualaikum.. Entry pulang xde.. Tup2 dah selamat sampai yea.. Memang kurang btl kan.. Haha.. Dah seminggu sampai kat malaysia baru nak update.. Dasar memang pemalas.. Haha..

Hai blogger2 sekalian.. Sy dah mkn doyan dah ( org len dah nek muak dah mkn ko heboh nak bgtaw.. Haha ) ok.. Tu je nak update.. Sekian terima kasih.. Hahaha..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Saturday, November 24, 2012

Fakta Asas Masjid al-Aqsa




Masjid al Aqsa adalah kiblat pertama umat Islam, masjid yang ke 2 dibangunkan di muka bumi dan merupakan masjid yang ke 3 mulia di sisi Allah swt.

Namun begitu, dari masa ke semasa kita dapati masih ramai di kalangan umat Islam yang masih keliru dengan beberapa fakta asas mengenai Masjid al Aqsa yang mulia ini. Fakta-fakta asas ini amat penting untuk digarap bersama agar tidak membantutkan sebarang usaha mulia dalam perjuangan yang besar, panjang dan berliku bagi mendapatkan kembali hak kita terhadap Masjid al Aqsa.

Masjid yang mempunyai kubah berwarna kuning keemasan ni ialah Masjid Qubbah as Sahra' atau Dome of the Rock yang juga dipanggil sebagai Masjid Kubah Batu (Bahasa Malaysia) . Ia juga kadang-kalanya dipanggil sebagai Masjid an Nisaa (Masjid Wanita) kerana kerap digunakan oleh para jamaah wanita di zaman sekarang. Bangunan masjid ini telah dibina oleh Khalifah Abdul Malik Bin Marwan pada tahun 69-75 Hijrah dan masjid ini adalah SEBAHAGIAN daripada keseluruhan Masjid al Aqsa.

Masjid yang berkubah hijau tua itu namanya ialah Masjid Qibli atau Masjid Jumaah (kerana digunakan sebagai masjid utama ketika solat Jumaat) miski pun ada sebahagian kecil orang yang memanggilnya sebagai Masjid al Aqsa. Masjid Qibli ini juga adalah sebahagian daripada keseluruhan Masjid al Aqsa.

Masjid al Aqsa (Haram as Syarif) adalah keseluruhan kawasan masjid yang dikelilingi oleh kawasan tembok yg dibina (diwarnakan dengan lakaran garisan warna hitam) yang turut melingkupi Masjid Qubbah as Sahra', Masjid Qibli, Masjid Umar, Musolla Marwani dan lain-lain. Sehinggakan kawasan yang diduduki oleh pepohon zaiton itu juga dikira sebagai sebahagian daripada Masjid al Aqsa.

Sekiranya anda merasakan bahawa fakta asas ini penting untuk memahamkan rakan-rakan atau saudara anda tentang fakta sebenar mengenai Masjid al Aqsa, sila 'SHARE' (kongsikan) bersama mereka.

Mari kita fokuskan pemikiran, usaha dan doa agar kita semua dipilih oleh Allah swt sebagai hamba-hambaNya yang istimewa sebagaimana diberikan kepada generasi terdahulu yang mengiringi Umar al Khattab dan Solahuddin al-Ayyubi yang telah berjaya membebaskan Bumi Suci umat Islam ini..

Wednesday, November 21, 2012

Bersabarlah wahai saudaraku..

Assalamualaikum.. Dua tiga hari lepas xdpt nak update sebab my fon wat hal.. Alhamdulillah.. Skrng dah ok.. Hurm.. Terkenangkn saudara2 kita kat palestine.. Terus hati rasa sayu.. Kita nie xde tu sikit merengek.. Kurang nie sikit merungut.. Demostrasi lah apalah.. Cuba bayangkn saudara kita kat palestine sana.. Mereka hdp dlm ketakutan.. Sedangkn kita bersenang lenang..

Hati sy cukup tersentuh bila tgk gmbr dan video keadaan disana.. Hati meronta2 mahu menolong tp apakan daya sy.. Hanya mampu mendoakn kesejahteraan mereka dan memberi sumbangan sekadar yg termampu.. Jarang sy tgk hubby sy menangis.. Sepanjang 4 thn perkenalan sy ngan hubby.. Hanya dua kali sy melihat hubby menangis.. Tp hari nie mungkin hubby xdpt nak menahan rasa sedih.. Hubby ngan aku menangis hanya dengan menonton video keadaan di hospital mereka.. Kita hanya menonton.. Mereka yg menghadapi apatah lagi.. Bersabarlah wahai saudaraku.. Kami akan sentiasa mendoakn kalian disana.. Mungkin sy xmampu tuk membantu dengan kudrat dan juga wang ringgit.. Tp sy akan sentiasa mendoakn kalian.. Insyallah.. Amin..

*kwn2 jgn lupa doakn kesejahteraan saudara2 kita disana yea*

Published with Blogger-droid v2.0.9

Saturday, November 17, 2012

Malware warning!

Dua tiga hari lepas blog nie ada terkena jangkitan kuman a.k.a virus malware.. Terkezutt i ok.. Haha.. Lepas dah bersihkn pakai detergen, sabun kuat harimau n dah letak soflan downy barulah ok.. Haha..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, November 14, 2012

wordless wednesday - wallpaper handfon kami..

Atas - handfon hubby
Bawah - my fon

*kualiti gmbr kurang memuaskan coz nielah keje bila aku xdpt tdo!*

Published with Blogger-droid v2.0.9

tibanya musim sejuk

Kat mesir nie dah mula p.sejuk.. Agak lmbt sikit tahun nie.. Thn lepas law xsilap bulan 8 or 9 dah sejuk.. Perancangan Allah adalah yg terbaik.. Tido pun dah gunakan lihaf.. Heater tu pun dah guna.. Tp on 2 layer je dulu.. Nanti dah sejuk gigil baru lah bukak 4 layer.. Sejuk2 pun kipas on ag.. Tp on yg paling perlahan lah.. Nak jugak ada angin sepoi2 kan.. Hihi..

Hurm.. 5 6 hari nie rasa celaru sesgt.. Serabut.. Tp tahla.. Rasa mcm ada sebeban mslh.. Walhal ape je mslhnya.. Stress.. Tertekan.. Rasa nak duk sengsorang dlm hutan.. Pastu nak nangis pepuas.. Itulah yg sy rasa.. Xsuka bila bermain ngan perasaan mcm nie.. Rasa benci sesgt.. Harghhhh.. Tp sy ok2 je.. Perasaan je yg tonggang langgang.. Kelam kabut..

*sblmmelaratbaikiblahduluhikhikhik*

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sunday, November 11, 2012

Buah Zuriat @ Buah Adam Hawa

Hari tu dah cube petua minum susu kambing + kurma.. Hikhikhik.. Hari jumaat hari tu cuba.. Ambil keberkatan hari jumaat.. Hihi.. So nanti nak cube minum air dr buah zuriat a.k.a buah adam hawa.. Xslh kita berusaha.. Selebihnya biarlah Allah yg tentukan (ayat nak pujuk hati.. Haha)

Sebenarnya dah lama beli buah zuriat nie.. Xmahal pun kat egypt nie.. Murah sgt.. So sy beli empat.. Cuma lum buat je ag.. Hihi.. Ingt nak wat bila lek Malaysia nanti..  Insyallah.. Nanti nak cube.. Doakan sy yea.. Hihi..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Saturday, November 10, 2012

tak boleh tidur

Rasa nak marah ngan diri sendiri pun yea.. Dah 4 mlm berturut2 aku xleh nak tdo! Hangin ok hangin.. Bertambah hangin bila mana aku dengar hubby bukan main sodap ag duk berdengkur.. Tu lum hangin bila mana aku dengar hubby ngingau ag! Tension aku lah.. Hari tu ada aku terbaca kat fb ke kat mana tah.. Law kita xdpt tdo maknanya ada org ngah mimpikn kita.. Tah btl tah tidak.. Xthulah aku kan.. Haha..

Haih.. Sepanjang mlm keje aku kelip kelap kelip kelap jelah.. Pusing kanan pusing kiri.. Tension.. Ada aku mkn ubt tdo nie kang.. Td adalah kejap aku terlelap.. Sblm terlelap aku terperasan jam kul 1.59am.. Alih2 aku jage lek kul 2.15am.. Hangin btl aku.. Punyalah lama rasa aku tido sekali ko lelap 15 minit jer.. Sabor jelah.. Jomlah kita cube lelapkan mata sesambil tu kita selawat.. Nite kaherah (org len dah nak subuh ko baru nak membuta.. Nasib ngah ABC!)

Published with Blogger-droid v2.0.9

tak sabar nak balik Malaysia

Another 20 hari ag nak lek.. Wahhh.. Dah xsesabar sgt dah nie.. Nak jumpa my fmly.. My FIL.. Wahh.. Sungguh diriku xsabar.. Law ikutkan hati nie memang dah xde hati nak konvo.. Tp bila fikirkan penat lelah mak ayah nenek fmly n hubby so aku gagahkan diri tuk konvo.. Hihi.. Yg byknya xsabar nak lek merasa suasana kat Malaysia.. Nak mkn puas2.. Nak hirup angin Malaysia puas2.. Cuti xlama ok so aku kena manfaatkan bebetul.. Hikhikhik.. Tgk beg aku tu.. Tag masa dtg hari tu xbuang ag.. Hahaha..

Mak ayah nenek abg adik2 anak buahku yg satu.. Tunggu akk balik yea.. Rindu sgt kat korang.. Waaaa.. Nak hugs.. Tunggu akk kat depan pintu taw! Mak long pakcik makcik semua jgn lupa tunggu akk balik yea.. Arwah paklong.. Nanti akk p pusara paklong k.. Seriusly rindu kat semua.. Hubby i tolak tepi kejap (mlm nanti i peluk u yea hubby.. Hahaha) Selama nie pendam je rindu nie.. Akhirnya hari nie terluah kat blog.. Haha.. :'(

*menaipnganairmatamelelehkuar*

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, November 7, 2012

kek coklat kukus

Td webcam ngan adik2.. Tengah duk webcam tetibe terliur nak mkn kek coklat.. Mcmn tah aku leh teringat n terliur pun aku xthu.. Tetibe ok tetibe! Hahaha.. Teruk perangai.. Pas je abih webcam terus aku p dapur wat kek coklat.. Haha.. Sekejapan je.. Maka terhasillah kek coklat aku.. Hihi.. Mkn lak ngan yogurt strawberi.. Perghhh.. Terangkat ok.. Haha.. Smbil lak tgk movie.. Fuhhh.. Kus semngat aku.. Hahaha..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, November 6, 2012

cute dan chumill..

AMARAN !! Entry nie mungkin akan membuatkan anda pengsan dan muntah hijau! Tanggung risiko sendiri ok! Hahahaha..

Nak taip tajuk pun aku dah tergelak niekan pulak aku nak wat entry nie.. Hahaha.. Kisahnya canggini.. Aku mandi td.. Pastu perasan ada tiny dot of darah! Cuak kejap.. Exceli aku bajetlah yg bulan nie aku lekat (bajet xingat donia) hahaha.. Pastu aku teruskn mandi.. Dah siap mandi aku perasan ada jugak darah.. Tp yg nie cair n then sikit je.. Secoit jer.. So terus aku mind yg aku period.. Hubby balik je dr beli barang aku pun ckplah yg td ada darah tp sikit je.. Memula dia wat xthu.. Aku pun melayanlah perasaan sedihku.. Hahaha.. Memang tetiap bulan aku akan moody sebab hal nie.. Hahaha.. Lum masuk bila mana aku wat upt test ag! Meroyan ok meroyan! Hampir putus asa.. So nak dijdkan cerita.. Hubby ngaji pas dia lap kekasih2 dia.. Masa ngah ngaji tu dia leh stop kejap tanya aku..

Hubby : td mama ckp ada darah?? Byk sgt ke??

Aku : sikit je.. Just like a tiny dot n then ada sikit pas mama abih mandi td.. Mungkin mama peyed kot.. Tahla.. Mama xwt pun upt.. Perasaan mama je kot mama rasa mama peknen! (dengan penuh kekuciwaan ok!)

Hubby : mama tu kena behave sikit.. Nie tak.. Asyik xduk diam.. Meniarap bagai.. Mama tu kan ala2 CUTE & CHUMILL ( ayat dia nak kutuk aku ok!! Ingt aku xthu!!)

Law koranglah kan.. Korang rasa ptt aku gelak ke aku bg pelempang je?? Tp disebabkn aku nie isteri ala2 mithali makanya aku bantai gelak.. Lawak ok! Konon nak kutuk aku tp guna cara paling berhemah dan lemah lembut ok! Hahaha.. Nasib ko tgh ngaji pa.. Law x aku cekik ko! Haha.. Nmpknya memng lum smpai aglah hajat kami.. Xpelah.. Sesungguhnya Allah sedang merancangkn yg terbaik wat kami (ayat memujuk hati) insyallah.. Doakn kami yea..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, November 5, 2012

mengimbau kenangan with hubby

Semlm sje je lelepak ngan hubby.. Bebaring.. Sesambil tu sesama mengimbau kenangan masa bercinta.. Haha.. Mcm2 ragam.. Pahit manis kehidupan bercinta dulu.. Sekarang semua tu dah jd kenangan manis.. Hihi.. Kenangan bercinta dr tahun 2008 sampailah now.. Dr memula hubby minta num fon.. Smpailah saat akad nikah.. Semua tu xmungkin akan berulang ag.. Teringat dulu mcm2 dugaan n cabaran.. Alhamdulillah.. Skrng kami dah setahun lebih bergelar suami isteri.. Menyulam kasih menyimpul rasa.. Saling lengkap melengkapi antara satu sama lain.. Love u papa! (tetibe mood gedixs sampai.. Haha)

Published with Blogger-droid v2.0.9

my cats

Tajuk nak omputih aje kan.. Haha.. Jom sy kenalkan ngan kucing2 sy (mcm aku punya je kan.. Haha) yg paling atas tu topek (laki i amek kat thamin.. Dulu dia sakit skrng dia dah gemok n sht) yg bwh topek tu dak kabu (yg nie hubby beli) bwh kabu tu dak bambam (dulu kecik je.. Jln pun xleh.. Skrng bukan main besar ag) bwh bambam adalah ibunya.. Dak cici (nie kucing stdent sini tp i tlng bela.. cantik kan?? Ke perasan cantik??)  bwh cici adalah lakinya.. Dak gemuk (gemuk kan dia?? I pun xberani nak angkat ok!)


Merekalah peneman i bila hubby i xde.. Dan mereka jugaklah yg leh buat i sakit jantung! Yelah.. Binatang kan.. Mana ada akal.. Haha.. Tp kekdng tu geli hati tgk gelagat mereka.. Comel! Cute! Hubby suka men kejar2 ngan bambam n kabu.. Active sesgt bambam n kabu nie.. Xreti nak duk diam.. Pape pun merekalah penghibur n pendengar bila i ada mslh! Hahhaa.. Stdent sini pun suka ngan mereka nie..

*thanksnaniforthepic!*

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sunday, November 4, 2012

dah dapat!

Dah lama sebenarnya mencari susu kambing kat kaherah nie.. Stdent sini ckp law nak susu kambing yg asli kena p kat kampung2.. Manalah den nak cekau kan.. Xdpt yg asli dpt higoat pun jdlah.. Hihi.. Nasib baiklah adk nani jumpa susu higoat nie dan dia bg kat sy (maaf hari nie sy sopan ok) terharu akk ok.. Hihi.. Thanks nani! Jasamu dikenang2 taw.. Hikhikhik..

Sebenarnya tujuan cari susu kambing nie sebab nak cube satu petua tuk dptkan zuriat.. Baru nak.mencube.. Hihi.. Td pun dah ckp awl2 ngan hubby nak kena minum susu kambing sok pg (hubby xsuka minum susu kambing so i kena ckp awl2) law u all thu sal petua tu u all leh google.. Petua dia lebih kurang cam nie..

1. Ambil 4 biji buah kurma.. Suami     genggam 2 biji n isteri genggam 2 biji.
2. Kemudian buang biji kurma tu.
3. Blendkan kurma td bersama dengan susu kambing.
4. Minum air campuran susu kambing dengan kurma td seorng segelas. Amalkan sekali sahaja seumur hdp.

Insyallah.. Selamat mencuba!

*kenabwkbekalhigoatbebyknanti*

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, November 2, 2012

mengimbas memori - bezday hubby

7.10.2012 hari tu genaplah 25 tahun usia hubby kat dunia nie.. Ada lah wat bezday party sikit tuk hubby.. Ingtkn nak wat suprise sekali dia dapat tahu daaaa.. Dah jd x suprise.. Hihi.. Kaw2 punya hubby kena.. haha.. Trbaiklah.. Aku tdo pun bau telo ag.. Dah bau mcm ayam nak buat BBQ dah.. haha.

Published with Blogger-droid v2.0.9

terima kasih.. jasamu dikenang

Tajuk nak gempak ajrle kan.. Haha.. Sebenarnya sy ( tetibe aku jd sopan ) ingin mengucapkn ribuan terima kasih pd adik nadwa, huda, afiqah, wani, nani, amiratul, syuhada, syarifah, syahirah n amall (ada sesapa ag x yg akk xsebut?? Sila nyatakn diruangan komen.. Hihi ) xdilupakn juga pd jiji n ban coz dah tlng kami wat mkn2 hari nie.. Terbaiklah u all.. Hihi..


*apamotifmasukblogpunakkxthuhahaha*

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, October 30, 2012

Tawan Hati Mentua

Bacalah ya Aziz, ya Jabbar, ya Mutakabbir dengan penuh yakin dan hembuskan atau batuk2 kecil dihadapannya.

Bacalah surah Thoha, ayat satu hingga lima

Bacalah surah Yassin dan Bismillah banyak2

Bacalah Ar-Rad, ayat 31 dan niatkan untuknya

*sesungguhnya Allah jualah yg memegang tangkai hati seseorg*

Published with Blogger-droid v2.0.9

Belum rezeki kami

Alhamdulillah.. Dua tiga hari nie byk aku terbaca kat blog blogger yg brttc telah hamil ( aku lak yg excited telebih) antaranya kak aida yg dah hamil.. Tahniah kak aida! Jage diri n kandungan bebaik taw! Hihi.. Tipulah law aku kata aku xcemburu.. Tp jauh disudut hati aku mendoakn semoga mereka semua sht dan mnjd anak yg soleh dan solehah.. Amin..

25/12 nie genaplah setahun peristiwa hitam thn lepas yg terjd kat aku.. Xpelah.. Dah bukan rezeki kami.. Ada hikmahnya kenapa lum tibanya rezeki kami tu dan kami redha dgn ketentuan ilahi.. Law nak bercerita sal sedih sakit hati nak marah tu panjng.. Tp biarlah aku simpan semua tu.. Mungkin tu lumrah kehidupan tuk kami dan mereka yg masih lagi menanti.. Insyaallah.. Akan tibe masanya jika Allah mengizinkn kami.. Doakn kami yea..  :)

Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, October 29, 2012

Sambutan AidilAdha

Alhamdulillah.. Semlm selesai lah sudah smbutan aidiladha kerjasama antara pejabat pentadbiran melaka johor n perak.. Walaupun kerjasama dr melaka kurang memuaskan tp ketiga2 negeri nie saling melengkapi ( wah ayat aku.. Hahaha ) dan terima kasih atas kerjasama dr ketiga2 neeri khususnya anak2 johor n perak..

Semoga kita dpt jadikan pengalaman kali nie pengajaran tuk program yg akan dtg.. Maafkan sy seandainya semasa program nie dijlnkan byk maki hamun sepak terajang  yg telah aku luahkan ( giler gengster.. Hahhaa.. Walaupun program nie bukan aku yg handle sebenarnya.. Hahhaa..)

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, October 26, 2012

Salam AidilAdha

Di kesempatan ini kami ingin mengucapkan Selamat Hari Raya AidilAdha buat semua rakan2 blogger mahupun pembaca2 blog sy ( macamlah blog ko tu famous sgt kan.. Hahaha )

Tahun nie kami xbuat pape persiapan pun sebab malas.. Xde mood nak sambut.. Hahaha.. Dan tahun nie merupakan tahun kedua kami menyambut AidilAdha di perantauan.. Dan jugak merupakan thn ke tiga aku xberaya AidilAdha ngan my fmly.. Pape pun Selamat Menyambut AidilAdha dr kami..

* mkn lomang jgn lupo keq kami keq sini yo.. Hihi *

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, October 24, 2012

kegelojohan hubby..

Memasing dah xsabar nak balik malaysia.. Sebabnya dah penat nak hadap muka seorng setan kat sini.. Seriusly aku menyampah giler bahabi ngan setan yg sorng nie.. Bossy giler.. Hubby aglah kan.. Xpe lah yea hubby.. Sabar yea..

Tp yg paling aku xthn ngan ketidak sabaran hubby ialah.. Dia nak suh aku kemas brng tuk balik malaysia skrng.. Hubby.. Kita tinggal ag sebulan lebih ag hubby kat mesir nie.. Kang law kuarkan beg skrng mau berabuk beg tu nanti.. Ko nak wat balik habuk tu bg kat org malaysia as a cenderahati yea??

Bertambah ketensionan aku hubby oiii.. Aku yg nak konvo ko yg excited nak balik yea hubby..

Published with Blogger-droid v2.0.9

tahap kelaparan

Hurm.. Xthu nak mulakan mcmnlah.. Hahaha.. Oklah cam nie.. 2 3 hari nie aku pelik ngan diri aku.. Hahaha.. Selama nie kan law aku lapar aku xpernah pun nak smpai tahap mengigil satu bdn smpai nak pegang wet kertas pun xleh..

Bayangkanlah.. Wet kertas tu berat manalah sgt kan.. Hahaha.. Walhal pukul 8 mkn roti ngan air susu o air milo pastu kul 10 kang lapo balik.. Law lapo je xpe.. Nie sampai tahap gigil2 lak.. Dah mcm mat gian dah upenya.. Haha..

Apakah ini satu petanda??

*picsambalsotong*

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sunday, October 21, 2012

Kekasih baru hubby

Smlm hubby wat lek kekasih baru. Maka bertambahlah bebulu aku ngan hubby. Nasiblah kontrol mithali. Law x ngan kekasih2 hubby tu aku telan. Kenyang setahun aku nanti. Haha. Hangin aku taw hangin. Huh!

Semlm bertambahlah koleksi bola bowling hubby yg kedua. Huh. Nasib baik murah n wet ko pa. Law x aku suh ko jilat bola bowling tu tiga bulan berturut2 jgn mkn nasi o pape. Aku nak tgk kenyang ke idok. Hahaha.

*yg kanan tulah bola bowling hubby yg baru*

Published with Blogger-droid v2.0.9

Port Said, Dumyat

Semlm aku n hubby ikut rombongan pelajar johor p Port Said kat Dumyat. P beli baju sejuk. Walaupun lemak tepu kat badan aku nie dah memng jd baju sejuk dah tuk aku. Haha.

Sebelum smpai kat Port Said. Kami singgah kat tempat dimana pertemuan diantara sungai nil n laut meditraneum (btl ke aku eja nie) tp sygnya bukan rezeki kami tuk tgk garis pertemuan diantara dua sungai dan laut. Kteorg smpai tengahari. Memng xnmpklah kn. Sebab panas. Yg nmpk peluh kat dahi. Haha. Student kat sini ckp law nak tgk garisan antara pertemuan sungai nil dgn laut medi tu kena tgk belah ptg. Baru nmpk. Jd bukan rezeki kamilah hari tu. Huhu. Law memlm pihak pengurusan situ akan pasangkan surah ar rahman. Kat dlm surah tu ada mengisahkan kisah tentang pertemuan dua sungai dan laut nie.

Lepas tu kami meneruskan perjalanan ke Port Said tuk cari baju sejuk. Misi menghabiskan duit pun berjln lah. Aku cume beli seluar slack ngan baju sejuk kait (tp seluar slack sy hilang. Huhu) dan hubby beli sepasang sweater adidas. Tu je. Sebabnya baju sejuk tahun lepas masih boleh digunakan. Eh. Lupa. Aku beli anggur 2 kilo k. Punyalah jauh beli mcm kat kaherah nie xde pulak.Hihi. Gerak lek kaherah lek lebih kurang pukul kul 7 mlm n smpai lebih kurang kul 11 lebih (xingt.. Lupa tgk jam.. Haha)

*gmbr yg ada rumah api merah tulah tempat terdptnya garisan pertemuan antara sungai nil dan laut medi tu. Kat hujung batu tulah garisan pertemuan itu*

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, October 19, 2012

apa penyakit nie??

Korang thu x apa nama penyakit nie.. Hubby kata nie kena kencing setan.. Law kat kg aku law xsalah org panggil bunga rambai.. Hbis satu badan laki aku kenq bendalah nie.. Mcmn nak ubt pun aku xthu.. Kesian laki aku.. Tdo pun kejap2 terkejut.. Buek aku takut nak tdo je.. Mlm lepas aku demam sebab sakit kaki tu hubby aku lak yg demam.. Bgn soknya bdnnya ada bintat2 merah tp xbyk n xnmpk sgt.. Tp hari nie bintat2 tu mqkin menonjol lak.. Haihhhh.. Wisau aku.. Mcmn nak wat nie.. Makkkk tlngggggg..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Thursday, October 18, 2012

pusat pemeliharaan..

Agak kelewatan mengupdate blog sbb touching ngan hubby. Apa kaitan touching n update blog? Haha. Td ptg hubby wat lek sekor ag anak kucing dan dengan rasminya umah aku ada lima ekr kucing.. Yeaaa.. LIMA ekor.. Membuatkn aku bertambah2 bebulu ngan laki aku! Pa ko ingt nie pusat pemeliharaan yea pa! Kang ada aku suh kucing2 nie jage ko nie kang pa! Korang nak thu x nape aku bebulu?? Sbbnya dia beli ok. Yeah. Dia beli. Bukan dia kutip o kwn2 dia bg. Huh. Mencabar keimanan aku ok! Tp disebabkn aku nie isteri mithali yg xberapa nak mithali sgt maka aku pun me redhokn ati aku dengan semua ini. Ya allah. Semoga Engkau jauhkn aku dr dosa membunuh. Haha. Tp nasiblah cntik. Haha. Lehla wat teman. Huhu. Td aku tunggu setengah jam ok semata2 nak suh si abu nie nenen ngan mak si bambam. Dak cici. Nasib baik berjaya law tak aku suh ko nenen ngan cici pa mlm nie. Eh. Tgk dak bam. Bebulu je ngan dak abu. Nasib ko lah bam. Hak milik ko dah jd hak milik dak abu. Haha. Law korang perasan kapet tu aku lipat kan. Sebabnya xnak bg bulu2 kucing tu melekat kat kapet tu. Huhu. Tetamu dtg baru aku bukak. Ade aku kesah. Haha

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, October 17, 2012

Heliza helmi di mesir

Semalam aku jumpa heliza helmi. Agak jakun sikit. Tp wat mcm biasa. Cover2 hahaha. Sebenarnya smlm nak p amek adik baru kat airport. Kebetulan heliza pun satu flight ngan adik baru tu so kita jgn lepaskan peluang. Hubby ckp aku jakun bila jumpa heliza. Jakun xjakun tp kan pa ko lg jakun sebab ko xkenal pun sapa heliza tu. Hahaha. Nasib ko xtanya dia stdy mana. Law x tujuh batu aku duk jauh dr ko pa. Malu ok!. Heliza dtg mesir sebab ada shooting. Jd wat kak heliza selamat bershootinglah yea. Dan wat adik2 yg stdy kat mesir nie jgn jd jakun mcm akk yea bila jumpa heliza. Malu ok malu! Hahaha.

Dialog aku laki bini :

Aku : Papa la nie amek gmbr mama xcantik!

Hubby : Muka mama yg xcantik ckp papa lak yg slh amek (bt muka xde perasaan pastu dia gelak)

Aku : ???

* papa! yg xcantik nielah jugak yg ko pilih dulu kan! Mlm nie ko tdo luar pa..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, October 15, 2012

demam melanda..

Tetibe dmm sebab kedua2 kaki sy sakit.. I need my mum.. Haha.. Kaki belah kiri sakit sbb naik apa tah kak tapak kaki.. Sakit wooo.. Nak pijak bukan main pedih ag.. Tp law ajak jln sy ok je.. Haha.. Dasarrrr.. Kaki belah kanan lak cagu.. Fuhh.. Cukup pakej ok.. Smpai demam bagai.. Haaa.. Amek ko.. Baru kaki je tuhan bg azab.. Huhu.. Bila sakit cam nie kan memang sgt2 memerlukan my mum.. Hihi.. Hubby tolak tepi sebab dia xde perasaan.. Hahaha.. Rindu lak kat fmly.. Mak aku pantang dgr anak sakit.. Terus nak cari ubt.. Nie aku lum bgtaw ag kat mak. Law aku bgtahu cnfrm mak aku mengelupur kat malaysia sana.. Ohh makk.. Mak ayah nenek memang pantang law dgr anak cucu sakit.. Law dlm hujan ribut pun sanggup redah semata2 nak beli ubt kat farmasi.. Walaupun memasing takut nak drive time hujan. Walhal law tunggu hujan reda pun leh je pegi.. Tp tulah namanya naluri ibu bapa.. Time tu anak sakit time tu jugaklah mereka nak anak mereka sembuh.. Lum nenek ag tu. Nenek aku aglah.. Walaupun dia sendiri xberapa nak sihat. Biasalah kan org tua. Tp tetap nak redah hutan bagai sebab nak cari ubt tuk anak cucu. Nie law nenek thu aku demam kat sini mahu dia lak demam menggigil kat sana. Silap hari bulan nenek punya demam ag teruk dr aku. Huhu.. Sungguh aku merindui mereka semua.. Nak hug2 xleh jauh.. Jd moh la kita layan air mata menahan rindu. :'(

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sunday, October 14, 2012

bantal busuk vs towel busuk..

Law org lain ada bantal busuk aku pun ada jugak.. Haaa.. Tp aku bukan bantal busuk tp towel busuk.. Haha.. Buruk perangai.. Dah kawen pun nak kena ada towel busuk jugak ke.. Ketiak suami kan ada.. Haha.. Sebenarnya towel nie pemberian dr ayah tercinta ok.. Masa aku form 3.. Haha.. Ko ada?? Huhu.. Law aku rindu kat fmly aku.. Aku akan peluk towel nie letak kat hidung.. Pastu meleleh2 air mata.. Haha.. Buek malu yo an.. Haha.. Ada aku kisah.. Hubby kat tepi pun aku wat xlayan.. Hahaha.. Penangan towel busuk.. Huhu.. Mcm smlm aku xdpt tdo gara2 towel busuk aku basuh.. Huhu.. Sudahnya lepas subuh baru aku tdo.. Busuk tu xdelah busuk sbb 4 hari sekali aku akan basuh.. Agpun towel busuk nie aku akan guna bila masa mata aku nak lelap yo.. Bukan tuk wat lap2 pas mandi.. Masa2 lain hubby adalah keutamaan.. Eh! Haha.. Law xde benda alah nie aku memang xleh tdo.. Ag satu law xde hubby.. Eh! Hahaha..

*moodngahrindukanfmlyxsabarnakbalikmalaysia*

Published with Blogger-droid v2.0.9

aktiviti malam.. hihi

Tgk tajuk cuak je semuanya yea.. Haha.. Xde kaitan ngan entry yg lucah2 ok.. Haha.. Aktiviti sy memlm adalah mentrnsferkn krdt hubby ke hnfon sy.. Haha.. Senonoh x perangai.. Haha.. Isteri mithali.. Haha.. Memandangkan kami xmelanggang postpaid dan hanya menggunakan prepaid.. Makanya itulah keje sy.. Hahaha..

Published with Blogger-droid v2.0.9

testing2.. hahaha..

Assalamualaikum.. Dah lama xupdate blog.. Haha.. Latest pic sy n hubby at konvo universiti al azhar..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, August 17, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri!


Dikesempatan nie.. sy ingin mengucapkan
Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua
rakan2 blogger.. mohon maaf zahir &batin..

Tuesday, July 24, 2012

Kad Raya..

assalamualaikum.. 
mcmn puasa?? harap semuanya baik2
hendaknya yea.. puasa kat sini mcmn??
alhamdulillah.. walaupun ngan cuaca yg 
panas tetap ku harungi jua (walaupun kdng2
imanku sedikit tergugat.. hahaha) tp 
sebenarnya nielah yg dinamakan dugaan
berpuasa bg kami di sini.. hehe..





tak sampai seminggu berpuasa dah 
sibuk pasal kad raya bagai yea?? hehe
bukan apa.. sebab sy kan kat luar negara..
sedangkan yg menguruskan hal2 kad
raya nie adalah kwn suami sy.. so, segala
urusan hendaklah diawalkan.. supaya
dpt menyenangkan kerja2 di sana..





jd kepada kwn2 blogger sy.. lehlah email
kan nama dan alamat kalian ke email @
facebook sy.. nanti sy hantarkan kad raya..
hehe.. jgn lupa yea.. terima kasih..




email : armah_wan@yahoo.com




:)




nota kaki : sebelum 25 julai yea kwn2.. 
hihi.. keje last minit memang cam nie..

Thursday, July 19, 2012

Salam Ramadhan dari Kami di Perantauan..

assalamualaikum..
sempena dengan Ramadhan yg bakal
menjelma.. disini sy ingin menyucapkan
Selamat Menyambut Bulan Ramadhan..
semoga Ramadhan kali nie menjadi
Ramadhan yang penuh dengan keberkatan
dan keredhaan dr Allah swt.. insyallah..
amin..




jom kita bantu kak Alia Haryanie.. sama2 kita ringankan beban beliau..

assalamualaikum.. semoga semuanya
sht2 dan baik2 sahaja hendaknya..
jika dientri sebelum nie berkisah
mengenai akk Nora dan adk Soleh..
dientri kali nie ingin CK kisahkan
mengenai seorg kakak.. akk Alia Haryanie.



sempena bulan Ramadhan yg bakal
menjelma.. marilah sama2 kita membantu
kak Alia Haryanie.. walaupun dengan
hanya dengan sekelumit doa agar
beliau diberi kesihatan yg baik..



siapakah akk Alia haryanie nie??
mungkin kwn2 semua tertanya2 bukan..
beliau hanyalah insan biasa yg diuji 
oleh Allah dengan dugaan penyakit
tumpah darah (myelodysplastic syndrome),
keadaan kaki yg semakin hari semakin lemah
dan xmampu tuk bergerak (kecuali dengan
bantuan tongkat @ kerusi roda)



apa yg membuatkan sy menitiskan air mata
kak Alia haryanie dijaga oleh anaknya, adk
Aiman yg masih lagi kecil dan perlukan
perhatian dr ibu dan ayahnya.. ibu tunggal
yg mempunyai 3 cahayamata ini menumpang
kasih ibunya yg telah uzur.. beliau diduga
dengan penyakit kronik & telah diceraikan
suaminya dengan talak 3..








kisah kak Alia Haryanie pernah dipaparkan
di akhbar Harian Metro (12.02.2012)..
"suami enggan kongsi derita" tulisan dari
Siti Zarinah Sahib..




dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim.
disini sy ingin menyeru rakan2 blogger
agar dpt sama2 membantu akk Alia Haryanie..
semoga dengan Ramadhan yg bakal menjelma
dpt sama2 kita tempuhi dengan penuh 
keberkatan dan kenikmatan.. insyallah..




dan bg yg ingin membantu meringankan
beban akk Alia Haryanie.. bolehlah
diberikan terus ke akauan 


Maybank
164034266923
 Haryani Binti Mat Hussin




semoga akk Alia Haryanie terus tabah
dan sabar dlm menghadapi ujian ini..
insyallah.. hanya Allah yg dpt membalas
jasa kalian semua.. terima kasih..











Monday, July 16, 2012

jom kite sama2 ringankan beban kak Nora dan bantu adk Soleh

assalamualaikum.. 
kenal kan Nora dan adk Soleh??
sapa yg xkenal leh jenguk blog kak Nora..
dah baca dah?? hurm.. sedih kan??apa kata 
kite semua sama2 bantu kak Nora tuk ringankan  
beban kak Nora dan adk Soleh atau nama 
betul die Muhammad Irsyad Soleh.
Dia baru berusia 1 tahun 9 bulan.














Mula-mula adk Soleh disahkan menghidap
 brain tumor atau Ependymoma. Ketika Soleh 
sedang cuba pulih dari brain tumornya,
datang pula ujian baru. Tulang belakang
Soleh bermasalah dan kemoterapi perlu 
dilakukan.. Hampir setahun Soleh
berulang-alik ke hospital. 






 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


disini sy ingin menyeru rakan2 blogger
dan pembaca semua.. marilah kita sama2
membantu keluarga kak Nora.. kerana
beliau sedang mengalami masalah kewangan..
sekurang2nya kita dpt meringankan beban
kak Nora dan adk Soleh.. 




Bantuan kewangan boleh diberikan terus ke 
akaun Maybank 1620 8555 8897 , 
Norazima binti Mohamud Razali.



Jika ada sumbangan lain yang nak diberikan
 silalah bagi komen di ruangan komen
blog Makbed yea. Nanti Makbed akan
 ekjas kot mana yg patut. (maaf yea sbb sy
xdpt bantu bab nie coz berada diluar negara




kwn2 leh dptkan info di blog Makbed..
atau leh baca dr blog kak Nora sendiri..
semoga kita sama2 dpt membantu dan
meringankan beban mereka sekeluarga..




mula2 baca blog kak Nora nie secara
xsengaja.. masa 2 sje je BW kat blog2..
bila baca blog kat Nora, sy menangis bila
mengenangkan jerit perih kak Nora..
apatah lagi bila masa 2 kak Nora ngah
pregnant anak ke 3 .. dengan sarat 
mengandung dan terpaksa menjaga adk 
Soleh.. sungguh tabah dan penuh kesabaran..
xdpt sy nak byngkan.. 




semoga kak Nora dan adk Soleh terus
tabah dan sabar dlm menghadapi
ujian drpd Allah nie.. dan buat kwn2.. 
marilah sama2 kita bantu kak Nora
dan adk Soleh.. dan pd yg sudi membantu,
sy ingin mengucapkan jutaan terima
kasih atas bantuan yg telah kalian hulur
kan.. hanya Allah yg dpt membalas jasa
kalian semua.. amin..


Diganggu segelintir pelajar PMRAM yg memang xfhm bahasa!

assalamualaikum..
dah baca tajuk kan?? fhm x?? haha..
smlm 14.07.2012 bersamaan dgn hari 
sabtu.. yea hari minggu.. hari tuk kami 
suami isteri berehat dr penat bekerja..



tp malangnya sy telah di ganggu oleh
segelintir pelajar PMRAM ketika
ketiadaan suami sy dirumah dimana 
mereka semua tidak berpuas hati 
dgn tindakan suami sy..yg sy nak tegaskan 
disini ialah.. kenapa mesti sy yg diganggu?? 



haaa.. itulah pemikiran budak yg "cerdik"
(lah sgt kan).. kalau betul lah kan korang
nak cari suami sy, nape mesti kamu nak
memanggil2 suami sy kat depan pintu 
rumah sy.. sedangkan sy dah ckp bebaik
ngan kamu semua yg suami sy dah xde!
dengan kurang ajar kamu semua.. langsung
xhormat sy sebagai isteri org ,apatah lagi
sebagai isteri Penolong Pegawai!




xkan sy nak tipu pulak (sy bukan mcm kamu
semua yg suka menipu, memfitnah dan 
terbalikkan fakta sebenar! insaf2lah dik)
mak ayah kamu hantar kamu semua kesini
tuk belajar.. bukan tuk cari salah org
apatah lagi salah Pegawai yg tlng korang 
bila korang perlukan pertolongan (tahu pulak
korang cari Pegawai law nak minta tlng kan??
apa kata kamu minta je tlng ngan persatuan kamu 2!)



kat sini sy nak pesan.. sudah2lah 2 dik..
bawak2 lah insaf! mak ayah suh belajar
kamu belajar lah.. dan satu lagi.. belajarlah
tuk hormat org yg sepatutnya kamu hormat
(law sy kurang ajar atau xhormat mak ayah
kamu mesti kamu marah kan??) begitulah
jugak sy rasa bila kamu semua buat cam
2 pada suami sy.. 





sy mohon maaf law bahasa sy nie agak
kasar .. cuma ingin menyampaikan pesan
dan ingatan buat adk2 yg masih xsedar..



oh yea.. pada kwn2 yg xthu apakah
2 persatuan PMRAM.. leh lah baca
kat blog my hubby.. dah kwn2 lehlah
nilai sendiri.. dan terpulang pd diri 
nak percaya atau tidak ..



:)






Sunday, July 15, 2012

Hasil Rembatan Suami Isteri.. hehe..

assalamualaikum..
hehe.. ayat nak power aje yea??
hehe.. lum abih ag ke ke ctr p 
matruh hari 2 cik kak oii??




hehe.. law ikutkan nak ctr dr A 
sampai ke Z tp nasiblah CK nie
jenis yg semut 2 buat snek je..
haha.. pelupa.. jd share jelah
mana yg ingat.. hahaha..



sebenarnya xde pape pun nak
disharekan.. cume td belek2 pic..
terjumpa pic nie.. jd alang2 2
kite updatelah kan (heboh ko nak
bgtaw satu dunia.. hehe) mana lah
tahu nanti2 masa depan lehlah
remaind memory lek kan.. hikhik..



masa jenjln kat Pasar Libya, kat 
Matruh itu hari.. kami suami isteri
sempatlah rembat kasut.. masing2
beli kasut.. hehe.. xnak mengalah ko.
haha.. sorng satu.. haha.. bukan main
byk kat kaherah.. nun jauh disana
jugak kami nak beli.. hahaha..



CK beli kasut biasa je.. sebab xnak
pakai kasut tumit2 tinggi nie.. sakit
tumit n kaki den.. xlarat ag dah..
dah tua.. hehe.. hubby lak beli kasut
apa tah.. jenama Cat.. hehe..




jom tgk mcmn rupa kasut kami..








nielah kasut hubby.. law tendang org confrm mati.. 
hehe.. hubby nie memang suka kumpul kasut.. pakainya
idok pun.. haha.. kasutnya berlambak2 dlm almari nie..
hehe.. yg nie harganya LE300 bersamaan dgn RM150
murah kan?? jgn risau, nie memang ori.. 













dan yg nie kasut CK.. selesa cikit nak jln.. xdelah
sakit2 kakai ag pasni.. dan yg pastinya leh
jln jauh2 n lelama.. haha.. harganya murah je..
xmolah share.. alu ite.. hahaha.. 









nielah hasil rembatan kami suami isteri.. yg len2..
xsempat nak snap.. nak hantar lek Malaysia dah..
hehe.. ole2 tuk org Malaysia.. 3 hari 2 malam kat sana..
habislah dlm LE2000 lebih (fuhh.. sakan noo)
tp xpe.. sebab memang best sesgt.. alang2 2 dikira
honeymoon lah jugak kan.. hikhikhik..








sekian..


:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...